Kahramanmaraş Avukatları

Öne sürülerek savunulanın hukukun yetkilendirdiği bağımsız yargı organında çözümlenmesi sürecine dava denilir. Davalar farklı türlere ayrılır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun ikinci fıkrası dava türlerinin ne olduğuna ayrılarak kahramanmaraş avukatları tarafından

Emin Hukuk Bürosu hukuksal danışmanlık gerçekleştirilmektedir.

Davalarda esas olan davalı ve davacı tarafın menfaatlerinin korunarak karşılıklı uzlaşının sağlanmasından yanadır. Bunun yanı sıra davada haksız olan tarafın da yasaların öngördüğü şekilde cezalandırılarak gereken cezai işlemlerin ve müeyyidelerin bir an önce yerine getirilmesine çalışmak da esas olan noktalardan birisini meydana getirmektedir.

Hukuk Muhakemeleri Kanununa Göre Dava Türleri

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre ilgili kanunun 105-113. maddeleri kahramanmaraş avukatları tarafından uzlaşıya dönüştürülecek dava türlerine ayrılmıştır.

  • 1. Eda Davası
  • 2. Tespit Davası
  • 3. İnşa Davası
  • 4. Kısmi Dava
  • 5. Terditli Dava
  • 6. Seçimlik Dava
  • 7. Kamu Davası

olmak üzere 105. maddelerle 113. maddeler arası sözünü etmiş olduğumuz davalara ayrılmıştır.

Adli yargı sürecine dahil olan bireyler arasındaki uyuşmazlıklar sözünü ettiğimiz davaya ilişkin olarak yürütülen süreci meydana getirmektedir. Bu nedenle üzerinde durduğumuz davalara ilişkin olarak bütün bu farklı süreçlere yönelik yol göstereceğini kesinlikle dikkate almak gerekmektedir.

Eda Davası

Mahkemeden davalıya yönelik bir eda yapmaya ya da yapmamaya yönelik talebin olduğuna ilişkin dava türüdür. Eda davası adli yargılanma sürecine girdiğinden ilk dereceli mahkemelerde asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir. Davada tek hakim olması yeterlidir. Eda davalarında davacının davalı olduğu kişinin bir şeyden elini çekmesi, bir şeyden hak talebinden vazgeçmesi yönünden mahkeme ve vekaletinden bu konuda hukuki danışmanlık temin etmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tespit Davası

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 106. maddesiyse tespit davasına ayrılmıştır. Tespit davasında davacının bir hakkın tespit edilmesine ilişkin davası ya da davalı olduğu kişinin hak talep etmesinin yersiz olduğuna ilişkin yok hükmünde verilmesine ilişkin yargı süreci olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tespit davaları genellikle sahte evrak, alacak-verecek yani borç ilişkisi, tahkikat ve güvenlik soruşturmasına itiraz gibi süreçlere ilişkin gerçekleştirilen kahramanmaraş avukatları tarafından Emin Hukuk Bürosu güvencesiyle gerçekleştirilir. Esas amaç taraflar arası uyuşmazlığı ortadan kaldırmak olduğundan dolayı davacı ile davalı tarafın uzlaşmaya varması olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnşa Davası

Mahkemeden yeni bir hukuki düzenleme talep edilmesi veya mevcut hukuki durumun iptal edilmesi taleplerine ilişkin dava türüdür. Hukuk düzenlemesi gereğince davacının geçmişe etki etmeyen bu dava yoluyla mevzuatın öngördüğü şekilde hukuksal düzenleme talep etme hakkı bulunmaktadır.

Kısmi Dava

Davalık konunun sadece belli bir bölümünün yargı önünde hesaplaşılması isteniyorsa buna kısmi dava adı verilmektedir. Genellikle borç ilişkilerinden doğan davalardır ve alacaklının borçlusundan alacağını tahsil edemediği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Alacaklı borçlusunun maddi durumunu da göz önünde tutarak toplam borcunun kısmi ödemesini mahkemeler yoluyla talep etmek bakımından sözünü ettiğimiz dava yoluna gitmektedir. Böylece kahramanmaraş davaları açısından yargı önünde karşılıklı uzlaşmaya dayanmak adına hukuksal sürece yer verilmektedir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu tarafından öngörülen bu sözünü ettiğimiz durumu dikkate alırsak Emin Hukuk Bürosu tam da bu konuda dava sürecine ilişkin yasal danışmanlık hizmeti gerçekleştirmektedir.

Terditli Dava

Davacının mevzu bahis dava konusunda öncelikli talebinin yanında ikinci bir talebinin olması yani fer'i talebinin olması terditli dava türüne girmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 111'de açıkça tüm ayrıntılarına yer verilmiştir. Dava türünde birbirinden bağımsız her iki dava konusunun aralarında mutlaka ekonomik münasebetin olma zorunluluğu getirilmiştir. Bu sayede davanın hukuki açıdan sonuçlandırılmasına ilişkin olarak mahkemenin tüm bireylere sunduğu iyi niyet ilkesinin kötüye kullanılmasının tümden önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Seçimlik Dava

Genellikle borç ilişkilerinden kaynaklanan davalık durumlarında seçimlik davanın devreye girdiğinin üzerinde durmamız gerekmektedir. Davalının dava konuları arasında yargılanmada seçme hakkına sahip olması hukukun herkese eşit olmasının sonucudur. Seçimlik dava sürecine ilişkin kahramanmaraş avukatları uzman ekip tarafından yasal danışmanlık hizmeti vermektedir. Emin Hukuk Bürosu hukuk devleti ilkesi gereğiyle bağımsız yargı organlarında danışanının yasal hakkını güvence altına almak ve davalısı olduğu karşı tarafla uzlaşı sağlamak açısından gereken adımı atmaktadır. Hukuki çözümlerde her iki tarafın da menfaatinin korunması hedeflendiğine göre davalı ya da davacı tarafın tüm özellikleriyle seçimlik dava konusuna yönelik süreçlere yer vermek önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kamu Davası

Esas kaynağını 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanundan alan topluluk ya da kamu davaları dernek, vakıf ya da tüzel kişilik gibi kurumsal şirketlerin menfaatlerini korumak ya da bireyin toplumdaki statüsünü kamu adına yürütmek adına gerçekleştirmektedir. Bu dava konusuna yönelik olarak Emin Hukuk Bürosu tarafından yasal danışmanlık hizmeti gerçekleştirilerek böylelikle karşılıklı olarak uzlaşıya varılacak bir sürecin gerçekleştirilmesi açısından kararlılıkla hareket edileceğini kesinlikle dile getirmemiz gerekmektedir.

Davaya konu olan her türlü durumun ilk derece yerel mahkemelerde çözümlenmesi esastır. Genellikle tek hakimli yürütülen bu davalar çözüme kavuşturulmadığı takdirde istinaf mahkemesine iletilmektedir. Bölge idare mahkemeleri olarak istinaf mahkemelerince davaya ilişkin konu bütün ayrıntısıyla somut deliller de göz önünde bulundurularak incelenmektedir.

Kamu davasına ilişkin olarak kahramanmaraş avukatları tarafından yer verilen bu süreçte her açıdan kanunun öngördüğü durumlara bağlı olarak sonuçların alınmasına karar verilmektedir. Dava konusuna ilişkin yürüttüğümüz süreçte Hukuk Muhakemeleri Kanununa dayanak olan durumlar göz önünde tutularak gerekli incelemelerin yürütülmesi amaçlanmaktadır.

Dava türlerine ilişkin 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 105-113. maddeleri arasında bütün dava çeşitleri birer birer detaylarıyla ele alınmıştır. Emin Hukuk Bürosu tarafından amaçlanan uzlaşı doğrultusunda müvekkilin tüm yasal haklarının güvence altına alınması için yoğun çalışmalar gerçekleştirilir. Bu sayede problemlerin hem ivedi bir şekilde hem de yasalara sıkı sıkıya bağlı kalarak bağımsız yargı organlarında çözümlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece davalı ve davacı arasında karşılıklı uzlaşının tesis edilerek tam bir uzlaşmaya varılması amaçlanmaktadır.