Kahramanmaraş Ortaklığın Giderilmesi Davası

Ortaklığın giderilmesi davası, günlük hayatta çoğu insanın taraf olduğu davalardan biridir.

Bu davalar özellikle miras kaldığında tarafların başvurduğu davalardır.Hukuk büromuzda müvekkillerimiz için miras anlaşmazlığı olduğu durumlarda ortaklığın giderilmesi davası ile sorunları çözmebilmekteyiz. Sizin de miras konusunda anlaşamadığınız akrabalarınız varsa bu sorunu çözecek en kısa yol dava açılmasıdır. Emin hukuk bürosu olarak bu tür davalardaki tecrübelerimizden yararlanabilirsiniz. Avukatlarımız tecrübeleri ile tüm sorunları çözmenize yardımcı olacaktır. Ortaklığın giderilmesi davası ortak mülkiyete sahip kişilerin malların bölünmesi konusunda kendi başlarına uzlaşamadığı durumlarda sorunları hukuka uygun olarak çözer. Bu davalarda hak sahiplerine mallar ortak olarak paylaştırılabilir ya da tüm mallar satılarak elde edilen para tüm hak sahiplerine eşit olarak paylaştırılır. Kahramanmaraş ortaklığın giderilmesi davası durumlarında yapılan uygulamalar malın durumu incelenerek belirlenir. Davaya söz konusu olan mallar eşit olarak bölünemiyorsa bu mallar mahkemece satılır ve elde edilen para tüm paydaşlara eşit olarak dağıtılır. Bazı topraklar belli bir büyüklükte olmadığında birden fazla kişiye pay edilmesi yasaktır. Bu durum tarım alanlarını korumak amaçlıdır. Tek kişi adına tapu çıkarılabilen bu durumlarda taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklar ortaklığın giderilmesi davası ile çözülecektir. İlgili mal mahkemece satılarak taraflara eşit olarak parası verilir. Bu durumda iki taraf için de adil bir paylaşım olur. Bu davalara izale-i şuyu davası adı da verilir. Kahramanmaraş ortaklığın giderilmesi davası görevli mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Davalar malın bulunduğu bölge içindeki görevli mahkemelere açılmalıdır. Davaların açılması için malın bulunduğu yere gidilmesi gerekmez. Artık davalar Uyap üzerinden açılabilmektedir. Gerekli delillerin ve dava için gerekli tüm dokümanların toplanması için avukatlarımız gerekli çalışmaları yapacaktır. Emin Hukuk Bürosu olarak aldığımız tüm davalar üzerinde titizlikle çalışmaktayız. Bir davanın başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için yapılması gereken çok kritik işlemler vardır. Bu işlemlerin tecrübeli avukatlar tarafından takip edilmesi gerekir. Yetkili mahkemeye yapılacak başvuruda kullanılacak tüm deliller dava dosyası için eklenmelidir. Gerekli davalar ve içtihatlar da incelenerek yapılacak araştırmalar dava sonucu hakkında yapılabilecek tüm tahminlerinin başarısını da arttırır. Kahramanmaraş ortaklığın giderilmesi davası açmak isteyen tüm kişiler gerekli bilgileri almak için hukuk büromuza başvuru yapabilirler. Anlaşmazlık yaşanan durumlarda yapılması gereken tüm adımlar, avukatlarımız tarafından size ayrıntılı bir şekilde anlatılacaktır. Yıllardır çözülmeyen sorunların çözüm bulabilmesi için ortaklığı giderilmesi davası açmak en akıllıca yol olacaktır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Kimler Tarafından Açılabilir?

Ortaklığın giderilmesi davası açma hakkı pay sahiplerine aittir. Mal üzerinde hakkınız varsa dava açmak için hukuk büromuza başvurabilirsiniz. Bir paydaş diğer tüm paydaşlara dava açabilir. Birden fazla pay sahibi birleşip diğer paydaşa ya da paydaşlara da dava açabilir. Bu durumlarda genelde sorun çıkaran taraflara dava açılır. Davanın açılması için kişi çoğunluğuna ya da ortak karara gerek yoktur. Paylaşımdan mutlu olmayan ve hakkının yenildiği gibi bir düşüncesi olan kişiler ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Malları ortak bölmek istemeyen ya da dava fazla pay isteyen hak sahipleri ile uğraşmak çok zordur. Kahramanmaraş ortaklığın giderilmesi davası ile tüm sorunlar adil bir şekilde çözülecektir. Kahramanmaraş ve ilçelerinde bir malınız varsa ve paylaşmakta sorun yaşıyorsanız, adil bir çözüm için yetkili mahkemeye başvuru yapılacaktır. Avukatlarımız ile sorunu paylaştıktan sonra kısa süre içinde gerekli işlemler yapacaktır. Ortaklığın giderilmesi davasının açılabilmesi için avukatlarımıza genel vekaletname ya da sadece konu olan dava için vekaletname vermeniz yeterlidir. Bu vekaletname ile gerekli tüm işlemler yapılacaktır. Vekaletname işlemleri için size en yakın noterden işlem yaptırabilirsiniz. Bu işlem sırasında gerekenler nüfus kağıdınız ve vekalet vermek istediğiniz avukatın TC'si ve avukatlık sicil numarasıdır. Kahramanmaraş ortaklığın giderilmesi davası için notere gittiğinizde size yardımcı olacaklardır. Bu işlem için noterler sizden bir miktar para talep edecektir. 

Satış Yoluyla Malların Paylaştırılması 

Ortaklığın giderilmesi davalarında genel olarak satış yolu ile malların satılması tercih edilir. Bu durumda her paydaş eşit olarak parasını alır. Malın değeri ya da büyüklüğü gibi sorunlar ortadan kalkar. Satış mahkeme tarafından açık arttırma yolu ile yapılır. Açık arttırma paydaşlar arasında yapılabildiği gibi başka kişilere de açık olarak yapılabilir. Bu durumda malı paylaşımla alakası olmayan kişiler satın alır ve para mal üzerinde hakkı bulunan kişiler arasında eşit olarak paylaştırılır. Mahkeme bu açık arttırma ile satışlarda, malın değer kaybının çok fazla olmaması için gerekli önlemleri alır. Kahramanmaraş ortaklığın giderilmesi davası ile kendi aranızda çözmediğiniz tüm mal paylaşım sorunlarına çözüm bulabilirsiniz. Mahkemeler tarafından yapılacak satış ile hak ettiğiniz paraya ulaşabilirsiniz. Gayrimenkul ya da taşınmazın bedeli bilirkişi tarafından belirlenerek satış değeri belirlenir. Bu sayede hem davacı hem de davacı tarafın lehine adil bir paylaşım gerçekleştirilir. Malın değeri bulunduğu yere ve diğer faktörlere göre değişir. Malın gerçek değeri belirlenerek adil bir paylaşım sağlanır.

Malların Bölünmesi Yolu İle Paylaştırma

Malların bölünmesi için bilirkişi görevlendirilir. Bilirkişi gerekli incelemeyi yaptıktan sonra adil bir paylaşım sağlanarak mallar paylaştırılır. Bu paylaşımlarda bölünebilme kurallarına uygun olarak söz konusu mal ya da gayrimenkuller paylaştırılır. Bölünmenin mümkün olmadığı tarım arazileri için satış yolu seçilmek zorundadır. Bu satışlarda malların değerinin çok düşmemesi için gerekli işlemler yapılır. Çoğu insan tarafından mahkeme yolu ile satışlarda malın değerinin çok düştüğü düşünülmektedir. Açık arttırma yolu ile yapılan satışlarda, bilirkişinin belirlediği değer üzerinden satış açılır. Kahramanmaraş ortaklığın giderilmesi davası satışlarına pay sahipleri katılabilir. Pay sahipleri dışında mal almak isteyen her kişi de açık arttırmaya katılarak, satılan mal için fiyat verebilir.