Kahramanmaraş Tapu İptali ve Tescil Davası

Tapu kaydının kanunlara aykırı ya da kanunların öngördüğü usullere aykırı olarak kayıt işleminin yapılması için gayrimenkulün tapu iptali ya da tescili işlemi amacıyla kahramanmaraş tapu iptali ve tescil davası açılabilir.

Tapu iptali ve tescil davaları yerel asliye hukuk mahkemelerinden açılabilir. Davacının bu mahkemenin dışında başka bir ilin asliye hukuk mahkemesinde dava açması kanunen mümkün olmamaktadır.

Tapu iptali ve tescil davasında mülkiyet hakkını temin etmek isteyen davacının tüm yasal hak ve güvencesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da güvence altına alınmıştır. Ayrıca bireysel başvuru yoluyla da doğrudan dava açılması söz konusu olabilmektedir.

Davaya ilişkin mülkiyet sahibi malikin ölmesi durumunda gayrimenkulün mirasçılarına dava açılması yine öngörülmüştür. İpotek, ön alım, tapuya şerh satış taahhüdü gibi alanlarda yine malikin lehine kahramanmaraş tapu iptali ve tescil davası açılması söz konusu olacaktır. Emin Hukuk Bürosu tarafından anayasaya uygun olarak karşılıklı uzlaşıya dayanan tapu davalarına ilişkin hukuk danışmanlığı gerçekleştirilmektedir.

Tapu İptali ve Tescil Davası Açılması

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 12. maddesince belirlenmiştir. Buna göre kahramanmaraş tapu iptali ve tescil davası anayasanın belirlediği koşullara bağlı olarak taşınmazın bulunduğu asliye hukuk mahkemesine açılmak zorundadır. Dava dilekçesinde taşınmazın kayıt bilgileri, arazi durumu, tapu kaydına dayanak teşkil eder nitelikteki resmi belgeler ile davanın özetini içeren metin bölümü dilekçenin içerisinde kesinlikle belirtilmesi gereken kriterler olarak karşımıza çıkmaktadır. Emin Hukuk Bürosu tapu davalarına ve tescil işlemlerine ilişkin olarak davalı-davacı arasında karşılıklı uzlaşıya dayanacak hukuki çözümü sunmaktadır.

Tapu İptali ve Tescil Davası Çeşitleri

Çeşitli nedenlere dayanarak gerçek ve tüzel kişiler tapu iptali ve tescil davasını açabilir. Bu anayasa tarafından güvence altına alındığından kahramanmaraş tapu iptali ve tescil davası açılarak karşılıklı uzlaşı söz konusu olacaktır.

  • hukuksal ehliyetsizlik
  • mirastan mal kaçırma (muris muvazaası)
  • vekaletin kötüye kullanılması
  • imara dayanan tapu iptali ve tescil davası
  • aile konutu nedeniyle tapu iptali ve tescil davası
  • zamanaşımı ve zilyetlik

gibi konular nedeniyle kahramanmaraş tapu iptali ve tescil davası süreçlerine ilişkin olarak dava açılması mümkün olmaktadır.

Hukuksal Ehliyetsizlik Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Anayasaya göre 18 yaşından küçük olup akıl ve muhakeme yeteneği açısından henüz erginlik çağına erişmemiş kişilerin fiil ehliyeti söz konusu değildir. Ayrıca sarhoşluk, akıl zayıflığı gibi durumlar da kahramanmaraş tapu iptali ve tescil davası konuları arasında yer almaktadır. Ayırt edebilme kudreti yani temyiz kudreti hukuki ehliyetsizlik nedenlerinden kaynaklanan tapu davalarına ilişkin süreçleri ifade etmektedir.

Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Mirastan mal kaçırma, mirasçının varislerine miras bırakmamak istemesi nedeniyle hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği hileli işlemlerine karşı mirasçıları tarafından açılan hukuk davalarını içermektedir. Yargıtay 1. Asli Hukuk Mahkemesinin aldığı karar doğrultusunda muris ve varisleri arasında delil ve belgeler incelenerek tenkis davası sonucuna göre hareket edilmektedir. Mirastan mal kaçırma davasında da yetkili mahkeme asliye hukuk mahkemesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vekaletin Kötüye Kullanılması Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Hukuk tüm insanları iyi niyetli addeder. Medeni Kanunun öngördüğü durumların dışında sahte vekaletname düzenlenerek gerçekleştirilen tapu kayıt işlemleri bireyin kanunlar karşısında kötü niyetli olmasına neden olur. Sahte vekaletnameyle alınan tüm gayrimenkuller, taşınmazlar hukuken geçersizdir. Bu konuda kahramanmaraş tapu iptali ve tescil davası açılması işlemleri asliye hukuk mahkemelerince gerçekleştirilir. Emin Hukuk Bürosu tarafından tapu davalarına ilişkin uzlaşının sağlanması amaçlanmaktadır.

İmara Dayanan Tapu İptali ve Tescil Davası

Gayrimenkul arazisi veya imar faaliyetleri neticesinde hukuka aykırı şekilde gerçekleştirilen tüm tapu sicili hukuken geçersiz kabul edilmektedir. Hukuk dışı bu işleme karşı asliye hukuk mahkemesine gerekli müracaatlar gerçekleştirilerek dava açılabilir. İmara dayanan tapu iptali davalarında Emin Hukuk Bürosu davalı taraf ve davacı taraf için karşılıklı uzlaşının tesis edilmesi amacıyla çalışmaktadır. Hukuksal çözüm belirlemek bakımından gerekli olan alanda her türlü anayasal süreç takip edilir.

Aile Konutu Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Medeni Kanunun 194. maddesi eşlerden birisinin diğer eşin rızası olmadan taşınmazın tapusunu üçüncü kişiye devredemeyeceğini açıkça beyan eder. Tapu müdürlüğünden aile konutu şerhi alınarak eşlerin her ikisinin de rızası alınmak suretiyle üçüncü kişiye devir teslim işleminin gerçekleştirilmesi mümkün olur.

Bu gibi durumlara ilişkin asliye hukuk mahkemesinde dava dilekçesiyle kısa sürede tapu iptal davasının ve tapu tescil davasının açılması mümkün olmaktadır.

Zamanaşımı ve Zilyetlik Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Türk Medeni Kanununa göre tapu kütüğünde kayıtlı olmayan taşınmazı 20 yıl süreyle malik sıfatıyla zilyetliğini elinde tutan kişi, tapu tescilini yaptırmak ve tapu kütüğüne malik sıfatıyla kaydettirmek işlemini istediği zaman gerçekleştirebilir.

Zamanaşımı süreci 20 yıl sonrası durumlar için devreye girmektedir. Bunun için hakkında mahkemece gaiplik kararı verilmiş zilyetliği elinde bulunduran malikin yeniden gayrimenkul üzerinde tasarruf yetkisi olup olmayacağına ilişkin davaya konu olacaktır. Emin Hukuk Bürosu kahramanmaraş tapu iptali ve tescil davası işlemlerinde davalı ya da davacı tarafların uzlaşının sağlanması bakımından hukuksal çözüm sunmaktadır.

Hukuk devletinin gereği olarak bütün tapu davalarının uzlaşıya dayanan çözümünün gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede tapuya ilişkin tüm süreçlerde her iki tarafın da uzlaşı sağlayacağı bir dava ortaya çıkmış olacaktır. Hukuk danışmanlığı tarafından bütün özel davalara ilişkin yasal düzenlemeler çerçevesinde gereken işlem gerçekleştirilmektedir.

Emin Hukuk Bürosu tapu iptal ya da tescil davasına ilişkin olarak müvekkili davacısı için tüm hukuki süreçleri kullanarak gereğinin yapılması adına çalışmalarda bulunmaktadır. Hukuk danışmanlığı konusunda yetkili asliye hukuk mahkemesi tarafından gayrimenkul işlemleri, tapu davası işlemleri gibi bütün konularda her türlü sürecin çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve böylece uzlaşıya dayanan hukuki sonucun ortaya konulması esastır.