ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

 

                         Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için öncelikle eşler ; evlilik içinde yıprandıklarının karşılığı olarak ve maddi kayıpları açısından MADDİ ve MANEVİ TAZMİNAT miktarında anlaşılmalı, müşterek çocuğun velayet hakkının kime ait olacağı hususunda anlaşılmalı, anlaşmalı boşanma sonrası NAFAKA olarak çocuk için İŞTİRAK NAFAKASI ve yoksulluğa düşecek eş için YOKSULLUK NAFAKASI miktarlarında anlaşma sağlanmalı, evlilik içinde edinilen malların paylaşımı hususunda taraflar anlaşmalı, yine eşya paylaşımı hususunda anlaşma sağlanmalıdır. Bunlara ek olarak düğünde takılarda geline ait olacağından düğünde takılan takılar üzerinde de anlaşma yapılmalıdır. 

                        Yukarıda bahsetmiş olduğumuz haklar üzerinde taraflar anlaşma yapabilirlerse eğer, bu anlaşmalar üzerinden bir protokol düzenlenir ve anlaşmalı boşanma için dava dilekçesi hazırlanır. Taraflar anlaşma sağladığında protokol ve dava dilekçesi hazırlanarak taraflarca imzalar atılarak dava açılır. Nöbetçi Aile Mahkemesi duruşma açar ve Tarafların boşanması davası 1 saat içinde bitmektedir. 

                         Yukarıda bahsedilen haklar üzerinde eşler arasında anlaşma sağlanamaz ise boşanma davası ÇEKİŞMELİ olarak açılır. Artık çekişme olan hususlarda eşlerin hafif veya ağır kusurlarına göre yukarıda saymış olduğumuz haklar için hakim karar verecektir. Uygulama da boşanma davası ortalama 1 yıl sürmektedir.