ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI

MADDİ ve MANEVİ TAZMİNAT

İŞTİRAK NAFAKASI

YOKSULLUK NAFAKASI

VELAYET HAKKI

EŞYALARIN İADESİ

EVLİLİK İÇİNDE EDİNİLEN MALLARIN PAYLAŞIMI

TAKILARIN İADESİ

 

                         ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI 

                         Yukarıda bahsedilen haklar üzerinde eşler arasında anlaşma sağlanamaz ise boşanma davası ÇEKİŞMELİ olarak açılır. Artık çekişme olan hususlarda eşlerin hafif veya ağır kusurlarına göre yukarıda saymış olduğumuz TAZMİNAT, NAFAKA gibi haklar Mahkemece belirlenecektir. Uygulama da boşanma davası ortalama 1 yıl sürmektedir. 

                         Boşanma davası açmak isteyen eş, davayı kazanabilmesindeki püf nokta öncelikle boşanma davası açmadan önce delillerini hazırlamalıdır. Örneğin Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması nedeniyle boşanma davası açmak isteyen eş, diğer eşin kusurunu ortaya çıkaracak maddi vakıaların evlilik içinde tanıkların şahit olacağı şekilde tanığını hazırlamalı, yahut diğer yazılı delillerini hazırlamalıdır. Ancak bu deliller hukuka uygun şekilde olmalıdır. Örneğin Şiddetli Geçimsizlik nedenine dayalı boşanma davası açmak isteyen eş, eşinden şiddet gördüğünde darp edildiğinde karakola şikayette bulunarak darp raporu almalı ve tanığı da olmalıdır. Yahut zina nedenine dayalı boşanma davası açmak istiyorsa zinayı ortaya koyan delilleri öncelikle hazırlamalı, sonrasında boşanma davasını açmalıdır. 

                             Bu delillerin dava öncesi hazırlanması yargılama seyri açısından çok önemlidir. 

                             Türk Medeni Kanununa göre 2001 yılından sonra evlilik içinde edinilmiş olan malların paylaşılmasında mal paylaşımı hususunda eşler herhangi bir sözleşme yapmamışlarsa TMK edinilmiş mallara katılma rejimi geçirlir. 

                             Boşanma Sebepleri;                           

  • Genel boşanma sebepleri: Örneğin, geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle tartışma, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi sınırsız sayıda sayılabilir.  Yargıtay'ın son kararlarına göre (aptal, salak demek dahi boşanma sebebidir.) (ararım diyerek aramaması da boşanma sebebidir.)

  • Özel boşanma sebepleri: Kanunda sınırlı sayıda sayılmış olan özel boşanma sebepleri şunlardır:

    • Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161) ,
    • Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası (TMK m. 162),
    • Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası (TMK m. 163),
    • Terk Sebebiyle boşanma davası (TMK m. 164),
    • Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165).