Kahramanmaraş Velayet Davası

Kahramanmaraş velayet davası, reşit olmayan çocuğun velayetinin alınabilmesi veya değiştirilmesi için açılan bir davadır. Velayet hakkı, ana ve babaya aittir. Yasal bir neden bulunmadığı müddetçe velayetin ana ve babadan alınması söz konusu dahi olamaz.

Bazı durumlarda vasi atanması durumu söz konusu olabilir, bu durumlarda hakim gerekli vasinin atanmasını sağlayacaktır.

Velayet davası açma nedeni velayetin bulunmadığı eşin diğer eşten velayeti almasını sağlamaktır. Velayet davası bir aile hukuku davası olduğu için aile mahkemesinde görülür.

Velayet Hakkı Nedir?

Velayet hakkı Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerinde ifade edilen çocukların temel ihtiyaçlarını ve korunması maksadı ile çeşitli görevleri kapsayan bir haktır.

Kahramanmaraş velayet davası açılırken velayetin ne manaya geldiğinin bilinmesi gerekir. Velayet hakkı kapsamında anne ve baba çocukların kişilik haklarını ve mallarına ilişkin haklarını korumakla yükümlü olup çeşitli hak ve yetkilerle donatılmışlardır. Ana ve baba 18 yaş altında bulunan velayet hakkına sahip olduğu çocuklarının temel ihtiyaçlarını gidermek, onları gözetmek ve geçimlerini sağlamak zorundadır. Aynı zamanda velayet hakkı kapsamında çocuklarını eğiterek kötü alışkanlıklardan uzak tutmalı ve iyi ahlak sahibi, dürüst, bilgili ve çalışkan bireyler yetiştirmelidir.

Velayet davası açılmadığı müddetçe veya anne ve babanın çocuk üzerindeki ödevlerini ihlal edici davranışlarda bulunması ile birlikte velayet kaldırılmadığı müddetçe görevlere müdahil olmak söz konusu dahi değildir. Anne ve babanın ayrılması durumunda velayet hakkı üzerinde gerçekleştirilen değişikliğin temel amacı küçüğün ilerleyen yaşamında menfaatlerinin ihlal edilmemesini sağlayabilmektir. Velayet davasının temel amacı küçüğün yararını güvence altına almaktır. Velayet, kamu düzenine ilişkin bir husus olduğu için hakim re'sen araştırma ilkesinin uygulanmasını sağlar. Ebeveyn arasındaki istek, çocuğun menfaati önüne geçemeyeceği için hakimin dikkat ettiği tek husus çocuğun menfaatinin sağlanmasıdır.

Kahramanmaraş velayet davası açıldığı zaman bazı durumlarda mahkeme çocuğun velayet kapsamındaki görüşlerini dinleyerek karar verir. Çocuğun idrak yaşı 8 yaş ve üstü olduğu için bu yaşa gelen çocukların velayeti hakkında karar verildiği zaman çocukların görüşü alınmak zorundadır. Görüş alınmadan velayetin değiştirilmesi veya kaldırılması söz konusu olamaz.

Evlilik Hayatı Boyunca Velayet Hakkı

Evlilik hayatı sürdüğü müddetçe çocuklar üzerindeki velayet hakkı anne ve babaya aittir, bu hakkı ortak olarak kullanırlar. Ayrılık kararı verilmesi üzerine hakimin kararı ile velayet eşlerden birine verilir.

Anne veya babanın ölümü halinde velayet, sağ kalan tarafa verilmektedir. Boşanma söz konusu olduğu zaman velayet hakkı hakimin bıraktığı tarafa aittir. Anne ve baba arasında evlilik birliği bulunmadığı zaman doğum ile birlikte velayet anaya ait olur. Ananın ehliyeti velayetin kendisinden alınmasına neden olacak nitelikte ise çocuğun menfaatine dikkat edilerek vasi ataması veya velayetin babaya verilmesi durumu söz konusu olur.

Velayet Kapsamı Hakkında

Kahramanmaraş velayet davası açılırken velayet hakkının kapsamı hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Anne ve baba, velayet hakkı kapsamında karar alırken çocuğun menfaatini gözeterek gerekli kararları alırlar ve uygulamaya koyarlar. Velayet durumunda çocuk anne ve babasının sözünü dinleme yükümlülüğü altındadır.

Velayet hakkı kapsamında anne ve baba, çocuğun ileriye dönük yaşamını etkileyecek kararlar alırken onun istek ve düşüncelerini de göz önünde bulundurarak karar vermek zorundadır. Çocuk, velayet kapsamında bulunduğu süre zarfı boyunca anne ve baba rızası bulunmaksızın yaşadığı evi terk edemez ve herhangi bir yasal sebep bulunmadıkça anne ve babasından alınamaz. Çocuğun isminin konulması ise anne ve babanın ortak kararı ile gerçekleşecektir.

Velayet hakkı kapsamında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de çocuğun eğitimi ile ilgilidir. Eğitim söz konusu olduğu zaman anne ve baba, olanakları doğrultusunda çocuğun eğitilebilmesini sağlar. Çocuğun bedensel ve ruhsal sağlığını ve gelişimini sağlayabilmek açısından gerekli olan her şeyi gerçekleştirirler. Dini eğitim verme durumu da anne ve babanın ortak kararı ile gerçekleşir. Çocuğun erginleşmesi ile birlikte dinini belirleme hususunda özgürlük kazanır.

Kahramanmaraş velayet davası kapsamında velayet hakkının verildiği eş çocuklarını yasal olarak temsil etme hakkına sahip olurlar. Velayet altında bulunan çocuk, ayırt etme gücüne sahip olma şartı ve anne ve babanın rızası ile hukuki işlem yapabilme hakkına sahip olur. Aile adına gerçekleştirilen bu hukuki işlem ile birlikte anne ve baba borcu ödeme durumunda kalır.

Velayet Neden Değiştirilir?

Velayet değiştirme davası açılması için boşanma sonrası velayet hakkının eşlerden birine verilmesi ile birlikte çocuğun menfaatinin zarara uğraması gerekir. Velayet eşlerden birine bırakıldıktan sonra eşin durumunda değişikliklerin meydana gelmesi söz konusu olabilir. Velayeti alan ana veya babanın bu hakkı ihlal ettiği durumlarda da velayetin değiştirilmesi davası açılabilir.

Velayeti alan taraf velayetle birlikte üstlenmiş olduğu görevi aksatabilir. Velayetin değiştirilmesi davası ile velayetin kaldırılması davası arasındaki temel farklılık budur. Velayetin kaldırılması davasının açılabilmesi için görevi ağır bir şekilde kötüye kullanmak ve aşırı ihmal gerekmektedir. Hafif ihmal durumu söz konusu ise velayetin değiştirilmesi davası açılır.

Velayetin değiştirilmesi davası açılması için aranan şartlardan biri olan durumun değişmesi ile ifade edilen velayetin verildiği tarafın evlenmesi, başka bir yere taşınması veya ölmesi gibi durumlardır. Bu durumlar söz konusu olduğu zaman re'sen veya diğer tarafın talebi ile birlikte velayet hususunda hakim gerekli olan kararı verecektir.

Kahramanmaraş velayet davası kapsamında Emin Hukuk Bürosu bünyesinde bulunan avukatlar danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermektedir. Sağlanan hizmet ile birlikte velayetin değiştirilmesi veya velayetin kaldırılması gibi davaların açılabilmesi söz konusu olur. Velayetin değiştirilmesi için veya kaldırılması için gerekli şartlar avukatlar aracılığı ile mahkemeye sunulur ve ispatlamak amacı ile çeşitli belgelendirmeler de avukatlar tarafından sağlanır. Durumların değişmesi söz konusu olduğu zaman hakim re'sen veya talep üzerine karar vermektedir.